Home In Swedish Cyberdeckarna på nya äventyr

Cyberdeckarna på nya äventyr

0
Cyberdeckarna på nya äventyr
Passande “hakish” bakgrund.

(This text is in Swedish only)

Min polare och medkonspiratör i IT-säkerhetspodden, Mattias Jadesköld, har nu blivit författare. I dagarna har hans första bok, Cyberdeckarna och Gisslanprogrammet släppts i bokhandeln (I alla fall på Internet). Så man kan antingen köpa den som en fysisk bok eller som ebok.

Platsen är Stockholm i ett framtida Sverige som är både nära och på ett visst sätt avlägset. Hackare är överallt, men nätet är inte längre garanterat. Ständiga strömavbrott gör att man måste leva både online och enligt gamla principer från 1800-talet. Informationen är knapphändig. I denna eklektiska blandning av fjärrstyrda djur som är AI-hybrider och gamla tanter som tvättar kläder vid stranden, finns det mycket att undersöka.

Syskonen London och Linus får i denna bok uppdraget att rädda en båt som drabbats av ett datorprogram som håller hela verksamheten gisslan. London åker dit för att undersöka, medan Linus sköter bakgrundsarbetet. I bakgrunden hjälper hackergurun, en avdankad lärare som skrivit “NeoICE”, en legendarisk programvara som kan låta dig hacka det mesta.

London är en mästermanipulatör med en silvertunga, som kan prata med alla och säga rätt saker för att få fram information, manipulera andra eller skaffa kontakter. Linus är en smart kille som kan nörda ner sig i det mesta, men saknar en hel del av den sociala förmåga hans syster är så bra på. Tillsammans skapar de exakt den duo som behövs för att gå till botten med det mystiska som pågår i staden.

Boken riktar sig mot tonåringar och barn och är en modern version av 50-talets deckare där barn löser gåtor. Det är knappast Poirot, Sherlock Holmes eller Miss Marple – men det är inte tanken heller. Hela konceptet är riktigt kul och känns modernt på ett sätt som jag antar appellerar på de som är unga idag.

Jag har hjälpt till lite med framtagningen av karaktärerna och en del av det tekniska.

Kan köpas här:
https://www.bod.se/bokshop/cyberdeckarna-gisslanprogrammet-mattias-jadeskoeld-9789180072632

Big whoop! Wanna fight about it? ... Or maybe... you know... just leave a nice comment.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.