Home In Swedish [Swedish] Några tankar om Jon Karlungs “Nord stream 3”

[Swedish] Några tankar om Jon Karlungs “Nord stream 3”

0
A picture of me in front of a microphone.
Jag sänder podcastar idag snarare än radio. Men det är givetvis lagligt.

Som en inbiten radionörd har många av mina vänner på sociala media skickat med länken med Jon Karlungs “Radio Nord stream 3”. Jag är ett stort fan av Radio Nord, även om de lade ner många år innan jag föddes. Så humorn i namnet är otroligt skön, tycker jag. MEN…
Jon är en slug räv som skriver att han kallar på alla “radioentusiaster” och inte radioamatörer eller professionella radiooperatörer. Han vill helt enkelt få folk att börja sända piratradio med budskap som han skaffar fram åt de hugade. Som radioamatör vill jag säga några ord angående detta. Jag sympatiserar med Ukraina och anser att Putins invasion måste besvaras med sanktioner snarare än arga tillmälen. Men låt oss bryta ner detta med att sända olagligt till en värld som ändå inte kommer lyssna.

  • Kortvågsradiolyssning (SWR) är en rolig hobby och jag har givetvis sysslat med den själv. Men hur många har en kortvågsradio hemma som de lyssnar på idag? Ja, då även i Ryssland… Inte många. De som lyssnar har det som en hobby, eller för att de kommer från länder långt borta som de vill höra program från. Karlungs sändningar kommer att höras av mycket få personer. Det är inte som när Voice of America sände in i Sovjet och Ryssarna gömde sina kortvågsmottagare och lyssnade i smyg. Då hade det verkan!
  • Skulle detta mot förmodan bli ett problem för Ryssland, kommer de svara med att störa brett över alla band som de kan. Effekten blir att radioamatörhobbyn kommer få en mycket tråkig tid.
  • PTS (Post och Telestyrelsen) kommer garanterat inte dela Jons entusiasm över detta. Det är olagligt att sända på frekvenser du inte har tillstånd till. Om du är radioamatör, kom ihåg att du inte har rätt att sända rundradio på amatörfrekvenser. Det står klart och tydligt att hobbyn är till för tester av utrustning, sändningsslag och för att utveckla radiokunskap och teknologi (för att förenkla det). Inte för politiska budskap, åsikter och att signalera protester och värdegrunder. Sorry, det är det tråkiga sanningen.
  • Jag förstår att protester ofta är olagliga, det ligger liksom i deras natur. Men betänk vad jag skrev ovan, det kommer inte hjälpa någon och ställa till problem för folk om folk börjar sända lite på måfå utan kunskap om vad de sysslar med.

Jag har ingen jurisdiktion annat än i mitt 69 kvadratmeter stora hem, så jag kan bara ge er ett gott råd: sänd inte olagligt. Tack.

Big whoop! Wanna fight about it? ... Or maybe... you know... just leave a nice comment.Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version